
Spadziowy wyjątkowy!
spadź iglasta i liściasta – ale dlaczego tak cenna?
Miód spadziowy w odróżnieniu od miodów nektarowych nie powstaje z nektaru kwiatów, ale ze spadzi. Spadź zwana również rosą miodową to słodka ciecz będąca wydaliną owadów równoskrzydłych, które żywią się sokami liści i igieł. Soki te są bardzo odżywcze. Zawierają sporo białka, ale też cukru. Owadom jednak potrzebne jest zasadniczo jedynie białko, dlatego nadmiar cukru wydalają z organizmu w postaci kropli, które widzimy na liściach lub igłach drzew.
I w tym momencie do akcji wkraczają nasze pszczoły, wykorzystując krople spadzi i przerabiając je z użyciem swoich cennych enzymów na drogocenny miód.

Gdzie występuje spadź?
Pytanie o tyle ważne, że tłumaczy unikatowość tego rodzaju produkcji pszczelej. Wśród drzew liściastych, najczęściej na brzozach, bukach, dębach, klonach oraz lipach. Natomiast wśród iglastych na jodłach, świerkach, a także modrzewiach.

W Polsce…
Tymczasem w Polsce lasy to w przeważającej części lasy iglaste, bo ok. 68 % przy czym w mniejszości są to spadziodajne lasy świerkowe (5%) i jodłowe (tylko 4%), a w większości monokultury sosnowe, na których niezwykle rzadko pojawia się spadź.

W naszych pasiekach…
Pszczółki z naszych pasiek, zlokalizowanych na terenie Pienińskiego Parku Narodowego, działają głównie na materiale bukowo-jodłowym i chwalą to sobie!
Miód ze spadzi pienińskiej – rarytas zdrowotny
Znajdując pieniński las bogaty w spadź, pszczoły produkują miód przez niektórych, zwany królewskim.

Królewski?
I nie bez przyczyny taki przymiotnik w użyciu. Z racji dużej zawartości antyoksydacyjnych flawonoidów, związków fenolowych oraz witamin: A, K, C, B2, B6 miód spadziowy należy do czołówki miodów na świecie wraz z miodem manuka na podium, z największą zawartością związków bioaktywnych.
Kwasy fenolowe i flawonoidy
To właśnie kwasy fenolowe oraz flawonoidy pełnią najistotniejszą funkcję w kształtowaniu ochrony przed stresem oksydacyjnym i dostarczane z miodem do organizmu człowieka przyczyniają się do dezaktywacji wolnych rodników.
Działanie
Bakteriobójcze, przeciwalergiczne, przeciwzakrzepowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.